Ponedeljak 10.04.2017.
17:15
B. Božin - Vesti

"Dojče virtšafts nahrihten": Tramp ima podršku Kremlja

Reuters, fotomontaža
Donald Tramp i Vladimir Putin

Prema tvrdnji ovog nemačkog portala, Trampova akcija imala je još jedan cilj - unutrašnju američku političku scenu. Jasno je da je Tramp od samog početka imao protiv sebe moćnog unutrašnjeg neprijatelja - tajne službe koje su podržavale Obamu i Klintonovu. Ministarstvo inostranih poslova je trenutno takoreći neupotrebljivo, jer sve važne pozicije moraju da se zamene novim ljudima.

Tajne službe su Trampa javno napadale i prozivale, pa i špijunirale. CIA je prethodnih godina preuzimala sve veću ulogu u američkoj politici, jer je vojska odbila zahtev Baraka Obame da uđe u otvoreni rat u Siriji, pa je on naložio tajnim službama da rat na Bliskom istoku vode preko armije plaćenika.

Rezultat je totalna propast: Libija, Irak, Avganistan i Sirija nisu postali američki sateliti, već su potonule u anarhiju.

Slab predsednik, poput Obame, organizaciji (CIA) je dao veliku ulogu, toliku da su pojedinci u njoj čak pomislili da imaju snage da svrgnu novog predsednika.

Tramp je od početka stavio do znanja da će u njegovoj vladi biti dosta mesta za vojsku. Ministri odbrane, unutrašnje bezbednosti, savetnik za bezbednost i njegov asistent su generali. Državni sekretar je bivši pripadnik Nejvi Sila (marinci - komandosi), a novi šef CIA dolazi iz elitne vojne škole Vest point.

Zbog toga je, piše "Dojče virtšafts nahrihten", lakše razumeti odluku o napadu na aerodrom u Siriji. Tajne službe treba da shvate da vojska od ovog trenutka preuzima kontrolu, a cela akcija je verovatno bila i usmerena ka tom cilju.

Što se tiče samog raketiranja, u oči upada nekoliko činjenica:
- udar sa 59 raketa naneo je samo simbolične štete i očigledno je da su SAD Rusiju pre napada upozorile šta je cilj
- akcija je očito bila dogovorena, jer ni Rusija ni Sirija nisu ni u jednom trenutku aktivirale protivvazdušnu odbranu
- sirijski avioni su već u petak ponovo poletali sa "uništenog" aerodroma u bazi Šajrat, a agencija TASS je objavila da je Rusija ponovo uključila moćne sisteme protivraketne odbrane.

Po navodima ovog portala bliži se završetak rata u Siriji, jer i SAD i Rusija imaju koristi od toga. Moskva hoće da što pre okonča ekstremno skup rat. Pritisak je sada na Asada, jer činjenica da su Rusi i Amerikanci sarađivali, potkopava njegov položaj.

S druge strane, Tramp bi dolaskom mira u tu zemlju sebi upisao izuzetno važan politički uspeh i usput poslao jasnu poruku Severnoj Koreji i Kini - napad je izveden upravo "između glavnog jela i slatkiša za vreme večere sa kineskim predsednikom Si Đinpingom", navodi "Dojče virtšafts nahrihten".

2024 © - Vesti online