Ponedeljak 05.07.2010.
16:39
Tanjug

Izraelci malo odblokirali Gazu


Izrael će dozvoliti da se u pojas Gaze unosi praktično sva roba široke potrošnje, saopštili su zvaničnici dan uoči posete izraelskog premijera Benjamina Netanjahua Beloj kući, prenela je agencija AP.


U Gazu će, međutim, uvoz građevinskog materijala, potrebnog za obnovu posle prošlogodišnjeg rata protiv Izraela, i dalje biti zabranjen.


Takva dobra će u Gazu moći da budu uneta samo pod nadzorom Izralea za potrebe međunarodnih projekata.

Izrael je pod velikim međunarodnim pritiskom da ublaži trogodišnju blokadu, pošto je izraelska vojska ubila devet ljudi u napadu na konvoj koji je prevozio humanitarnu pomoć pojasu Gaze 31. maja.

Predsednik SAD Barak Obama, koji će se sutra sastati sa izraelskim premijerom, rekao je da je blokada neodrživa i da mora da bude znatno ublažena, dok su drugi svetski lideri zahtevali potpuno ukidanje takvog embarga.


Izrael i Egipat su zatvorili granice sa Gazom pošto je islamska grupa Hamas nasilno preuzela kontrolu na toj teritoriji pre tri godine.


Prema ranijim pravilima, Izrael je dozvoljavao da u Gazu bude uneto samo nekoliko vrsta proizvoda, uključujući osnovnu hranu i lekove.


Ograničenja u putovanju će nastaviti da važe za 1,5 miliona stanovnika Gaze.
 

2024 © - Vesti online