Subota 19.08.2017.
00:22
J. L. Petković - Vesti

Reporter "Vesti" sa Srbima na Kosovu: Bez Unmika nam nema opstanka

A. Čukić
Kosovska Mitrovica

Sagovornici "Vesti" složni su, na kraju, u tome da Unmik "niti se vidi, niti se čuje", i da efekte njegovog rada obični građani ne vide. Ali, toj misiji sa sedištem u Kosovu Polju daleko se više veruje nego uspostavljenoj vladavini prava EU u Prištini.

- Unmik ni do sada nije radio svoj posao da bi Srbi na Kosovu osetili slobodnije i zaštićenije. Jedino ko je stvarno radio na tome je Kfor. Uloga Unmika izgubila je svaki smisao u trenutku kada poslove UN preuzela misija Euleksa na Kosovu koja je najkorumpiranija i najgora stvar koja se dogodila Srbima. Imamo Briselski sporazum koji je garant dve zemlje Srbije i Kosova, kojim se garantuju naša prava i slobode (koji se ne primenjuje osim kada su interesi Albanaca u pitanju), ali svakako postoji i Srbija nam garantuje opstanak - kaže Dejan Nedeljković, građanin severnog dela KiM.

- Ukidanje Unmika bi bilo još jedan žestok udarac srpskoj populaciji i smanjilo šanse za njen opstanak - dodaje za "Vesti" Branislav Marković, predsednik građanske inicijative Centralno Kosovo.

Priština insistira zbog Interpola

Dr Duško Čelić, profesor prava, za "Vesti" podseća da je prisustvo Unmika "čak i uslovima kada je predao Prištini gotovo sva izvršna ovlašćenja, ima neprocenjivi pravni značaj u daljoj borbi Srbije za povratak suvereniteta na ovoj teritoriji".
- Unmik je i danas zadržao neka izvršna ovlašćenja, koja Priština ne može samostalno da obavlja, jer nije država. Na primer, poslovi međunarodne policijske saradnje sa Interpolom obavljaju se preko Unmika. A i mandat Euleksa, sastavni je deo mandata Unmika, jer je misija EU uspostavljena pod "autoritetom Ujedinjenih nacija, u okviru Rezolucije 1244" - podseća Čelić.

Iako je Unmik sveden na nešto što se ne vidi i ne čuje, još Srbima u Kosovu daje neke garancije i sigurnost da međunarodna zajednica brine za njihovu bezbednost i da će svaki neželjeni bezbednosni incident na Kosovu imati odjeka i rešenje u Savetu bezbednosti. Srbi sa Kosova ne veruju EU ni u šta što se odnosi na Brisel, jer je Brisel, sa druge strane, asocira na kraj Kosova u Srbiji i kraj Srba u Kosovu.

Anđelka Ćup, glavna i odgovorna urednica portala Gračanica onlajn, ističe da prava misija Unmika nikada nije ni sprovedena, te da je ta misija prva započela izgradnju kosovskih institucija.

Gubitak suvereniteta

- Za Srbiju bi ukidanje Unmika znači definitivno ukidanje suvereniteta koji je svojevremeno prenela na UN u pitanju Kosova. To je korak ka daljoj eroziji suvereniteta Srbije na Kosovu. Dakle, umesto organizacije čiji je član (UN), Srbija pitanje Kosova predaje u ruke organizacije čiji nije član (EU) dok se ne odrekne Kosova (EU). To je ozbiljan poraz Srbije, a samim tim ima i teške posledice po preostale, a tragične po raseljene Srbe - kaže Aleksandar Đikić, predsednik Srpskog nacionalnog foruma iz Gračanice.

- Ali, sama činjenica da je to telo UN, nama Srbima daje nadu da je Kosovo još deo Srbije, samo pod nadzorom UN-a. Dakle, nama Unmik de fakto znači puno, ali u stvari, odavno nije aktivan kako bi trebalo da bude. Srbi sa Kosova su već, čini mi se, i izgubili nadu u svoju državu i sve ostale, pa i u UN. Rezolucija 1244, po kojoj je Unmik došao na ove prostore, nikada nije do kraja sprovedena, pa nas i ukidanje Unmika ne bi mnogo iznenadilo - zaključuje naša sagovornica.
- Potpisivanjem "Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa", poznatijeg kao Briselski sporazum, Srbija se obavezala da Prištini prepusti svu preostalu vlast i institucije na KiM, a eventualni odlazak, odnosno ukidanje Unmika značilo bi ukidanje jedinog preostalog pravnog argumenta da je KiM, barem na papiru, i dalje sastavni deo Republike Srbije - ističe za "Vesti" dr Duško Čelić, profesor prava:

- Na kraju, ne postoji nijedna država na svetu, bilo ona članica OUN-a ili ne, o kojoj se kvartalno razmatraju izveštaji na osnovu pravno obavezujuće rezolucije, kakva je R SB OUN 1244. To je dodatan argument zbog čega Kosovo nije država, koji smeta SAD i ostalim sponzorima "nezavisnosti Kosova" i koji stoga žele da ga uklone.

2024 © - Vesti online