Utorak 12.09.2017.
13:21
Danas

"Izbaciti Kosovo iz Ustava, nije ga izgubila Srbija, već Slobodan Milošević"

M. Karović
Srbiji potreban evropski ustav: Vuk Drašković

A taj zid su, ističe autorskom tekstu za Danas, Ustav i Kosovo, te zbog toga, kaže, poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog o Kosovu treba odgovorno shvatiti.

- Dramatičnost trenutka obavezuje nas da najpre utvrdimo gde smo danas, i kao narod i kao država - smatra Drašković.

- "„Unutrašnji dijalog" o tome šta ćemo i kud ćemo, na koji je pozvao predsednik Srbije, sve više liči na vox clamantis in deserto, glas vapijućeg u pustinji - kaže Drašković i primećuje da se na prste jedne ruke mogu prebrojati usamljenici koji su, javno, istupili sa svojim stavom.

- Ćutanje ili ruganje. To je dominirajući odgovor - kaže Drašković i dodaje da vreme ističe.

- Srbije neće biti i zaglavićemo se,  u živom pesku, ukoliko se rasprava o izboru puta, o izboru budućnosti, ne preseli u parlament, u TV studije, u sve medije, na javne građanske tribine, u političke stranke, nevladine organizacije, u SANU - kaže on.

"EU ne traži da Srbija prizna Kosovo"

A prepreka na putu ka EU uklanja se, preema njegovim rečima, "izbacivanjem iz Ustava normi suprotstavljenih evropskom uređenju naše države i potpisivanjem sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije sa Kosovom".

- Evropska Unija ne zahteva da Srbija prizna nezavisnost svoje doskorašnje pokrajine, jer tu nezavisnost, svaka zbog svojih specifičnih razloga, ne priznaje ni pet njenih članica - naveo je Drašković.

Evropska unija, međutim, zahteva, napominje lide SPO, da Srbija prihvati realnost da nezavisnost Kosova priznaje vise nego ubedljiva većina članica EU I UN, pa je, smatra, neodrživa ustavna preambula po kojoj je Kosovo autonomna pokrajina pod suverenitetom države Srbije.

- Hoćemo li ukloniti zid prema Evropi ili će naše dugo putovanje u Evropu biti obustavljeno - pita Drašković i konstatuje da trećeg puta nema i da ističe vreme zabludi da nam "državni voz može biti usmeren ka Zapadu, a kretati se, istovremeno, ka Istoku".

Lider SPO podseća da je podržao poziv šefa države i predložio da, bez oklevanja, uklonimo oba zida, i ustavni i kosovski.

- Evropskim ustavom Srbija dobija evropske i nezavisne institucije, ne samo u pravosuđu, nego i u svom državnom ustrojstvu prenosa vlasti na regione i lokalne samouprave. Istorijskim sporazumom sa kosovskim Albancima, utemeljenom na stvarnosti i opredeljenju da neprijateljstvo gasimo prijateljstvom, Srbija ne gubi Kosovo. Izgubio ga je Slobodan Milošević - naveo je Drašković.

Samo svestranom saradnjom Srbije sa Kosovom, kaže, možemo, na tom Kosovu, po najvišim standardima EU, zaštiti sva prava tamošnjih Srba i naše nacionalno, religijsko i duhovno, nasleđe.

- A kad i Srbija i Kosovo postanu članice EU, neće biti ni granice između Srbije i Kosova - ukazao je.

"Neka narod odluči, ali da zna šta ga čeka ako odbaci EU"

Saopšten je, podseća, i stav da je Vučićev poziv na dijalog o Kosovu poziv na izdaju Kosova i da kosovski program Srbije 2017. godine mora biti Lazareva kletva iz 1389, kletva koju Lazar nikada nije ni izgovorio.

Sudeći, međutim, prema najnovijim anketama, većina Srba je protiv rušenja i ustavnog i kosovskog zida, ali ne zbog cara Lazara, nego zbog Rusije, kaže Drašković i dodaje da Srbiju sve snažnije i ubrzanije potapa "cunami evrofobije i rusofilije".

Čuju se, kaže, i zahtevi za raspisivanjem referenduma, pa neka narod odluči.

- Neka odluči, ali, pre toga, u masovnom i odgovornom dijalogu, koji još nije pokrenut, ljudi u Srbiji moraju biti upoznati sa neizbežnim posledicama odluke da odbace Evropsku Uniju - naveo je.

Ubrzo bi, upozorio je, presušili evropski razvojni fondovi i sve donacije sa Zapada, a drugih i nema.

- Strani investitori, a skoro svi su evropski i zapadni, napustili bi Srbiju. Budžet države bi se urušio preko noći. Šverc i kriminal postali bi jedina održiva ekonomija. Eskadroni smrti iz devedesetih zavodili bi mir i red u državi logoru. I ako bismo imali šta da izvezemo u Rusiju, ne bismo imali kuda. EU i NATO su svuda oko nas, bili bismo blokirani. Najmanji neredi na Kosovu i u BiH prerasli bi u ratni požar koji bi gasio NATO, i to na štetu Srbije i Srba. Ka Evropi bi krenuo talas novih izbrglica, ne više iz Sirije nego iz Srbije - upozorio je dalje Drašković.

2024 © - Vesti online