Četvrtak 28.12.2017.
15:32
Vestionline

Panika u Hrvatskoj od "uvoza" boginja iz Srbije

pixabay.com
Split će biti prvi na udaru, tu je najviše dece nevakcinisano

Navodi se da je u Srbiji zasad evidentirano oko 700 zaraženih, s tim da bi, u slučaju prenosa virusa u Hrvatsku, na udaru najviše bile Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija gde je i najveći postotak nevakcinisane dece. Novi list takođe navodi da je u Srbiji juče preminula jedna osoba od posledica izazvanih malim boginjama. 

S obzirom na blizinu epidemije i mogućnost "uvoza" virusa u Hrvatsku, epidemiolozi roditeljima čija deca nisu vakcinisana preporučuju da to učine, jer boginje prema statistici u 0,1 odsto slučajeva završavaju smrću. 

U Hrvatskoj su rizična grupa i Romi i to mahom migrirajući deo te populacije, upozoravaju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i navode da je za širenje zaraze idealna sredina s većim brojem nevakcinisanih osoba, pa se tako i u slučaju epidemije u Srbiji pokazalo da su oboleli u 90 odsto slučajeva nevakcinisani ili samo delimično vakcinisani. 

Hrvatske nadležne službe za sada procenjuju da je rizik širenja epidemije na Hrvatsku mali, ali ipak pozivaju na oprez jer sve zavisi od toga u koju se populaciju virus prenese. Ako bi se male boginje, na primjer, putem zaražene osobe prenele u dečju populaciju najjužnijih županija, mogla bi se dogoditi manja epidemija u kojoj bi najizloženiji bili dečji vrtići. 

Novi list ističe i da je Slovencima, koji će novogodišnje praznike provesti u nekoj od zemalja gdje se u zadnje vreme beleži masovnija pojava malih boginja, preporučeno da se obavezno vakcinišu ako već nisu vakcinisani. Ukoliko se utvrdi da neko nije vakcinisan, preporuka je da se obavezno vakciniše pre puta.

Ovo upozorenje pogotovo je važno jer brojni državljani Slovenije dolaze za novogodišnje praznike u Beograd.

2024 © - Vesti online