Ponedeljak 08.01.2018.
08:57
Danas

Bugarska "gura" Srbiju ka EU?

EPA/Vassil Donev
Bugari su već u EU, a kad će doći vreme za Srbe?

Sena Marić, viša istraživačica Centra za evropske politike, kao pozitivnu vest tumači i najavu da će u maju u Sofiji biti održan samit država EU i Zapadnog Balkana.

- Očekivanja su dosta velika iz dva razloga - prvi je taj što je ova zemlja definisala politiku proširenja kao prioritet tokom njenog predsedavanja, a drugi je što narednih šest meseci obiluje važnim događajima od kojih se očekuje da će poslati snažniju političku podršku proširenju na Zapadni Balkan, koja je u prethodnom periodu nedostajala - kaže ona.

- U februaru je predviđeno objavljivanje Strategije proširenja predsednika Evropske komisije Junkera. Zatim, u aprilu očekujemo uobičajeno izveštavanje EK o napretku, i, najzad, u maju samit u Sofiji država EU i Zapadnog Balkana, koji je prvi samit takve vrste još od onog u Solunu 2003. godine, kada je regionu data evropska perspektiva. Od Bugarske se, dakle, očekuje da će proširenje na naš region staviti u središte pažnje EU, što predstavlja sjajnu priliku za Srbiju da ubedi drugu stranu u svoju spremnost i posvećenost ispunjavanju kriterijuma za članstvo - konstatuje Marić.

Borisov: Ključni trenutak za Uniju

Bugarski premijer Bojko Borisov rekao je da je Bugarska preuzela predsedavanje EU u "ključnom trenutku za Uniju", kao i da je "okrenuta nova stranica među susedima". On je poručio da će ta država nastaviti da "štiti uspešno evropske granice i da bude stabilan i dosledan partner u EU". Moto bugarskog predsedavanja glasi: "Ujedinjeni smo jači".

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, naglašava da je Bugarska stavila proces proširenja visoko na lestvicu prioriteta tokom svog predsedavanja u prvoj polovini 2018.

- Sa željom da proces dobije dodatni impuls, na insistiranje Bugarske u maju će biti organizovan samit EU - Zapadni Balkan, koji još jednom treba da potvrdi čvrstu političku volju EU da se intenzivno radi na harmonizaciji i rešavanju političkih pitanja u regionu. Srbija zajedno sa Crnom Gorom treba ove procese u regionu da predvodi. Takođe, sasvim sigurno je da će doći do nastavka otvaranja pregovaračkih poglavlja, ali i pregovora o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Bugarska sa Srbijom sada intenzivno sarađuje i u okviru "kvadrilaterale", čije su neke od tema energetika i infrastrukturni projekti, koji svakako doprinose i integrativnim procesima Srbije - ukazuje Joksimović.

2024 © - Vesti online