Ponedeljak 12.02.2018.
12:38
Vestionline

Hrvatski poslanik: Nije korektno vezati Crnu Goru za Srbiju na putu ka EU

crossed-flag-pins.com
 

"Na strani Beograda uticajne članice EU"

Prema njegovim rečima, Crna Gora je najduže u procesu pregovora i najviše je uradila u regionu a vezana je za Srbiju. "Beograd očigledno ima na svojoj strani uticajne članice (EU)", dodao je Picula.

On za podgorički list "Pobjeda" podseća da je EU komesar susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han kazao da Unija zagovara princip regate, ali po Piculinom mišljenju "vezati Crnu Goru sa Srbijom nije korektno", prenosi RTCG. 

"Beograd očigledno ima na svojoj strani uticajne članice, a mora mu se dati EU perspektiva kako ne bi podlegao drugim uticajima. Sa tim se treba znati nositi”, smatra Picula. 

Prema njegovim reečima, "ne bi bilo dobro da ta doza nezadovoljstva omete Podgoricu u reformama budući da dobro pregovara i možda može uspehom pregovora da omogući reviziju ovog plana". 

Picula, komentarišući usvojenu Strategiju proširenja koju je spremila Evropska komisija, kaže da je "dokument pravljen dva po dva, Crna Gora i Srbija, Makedonija i Albanija, BiH i Kosovo". 

"Tačno je da Crna Gora i Srbija pregovaraju, a neke zemlje nemaju ni status kandidata, ove dve u sredini nemaju ni datum početka pregovora. I tačno je da je to dokument koji je razočarao sve pomalo", tvrdi Picula.

2024 © - Vesti online