Utorak 13.02.2018.
04:11
D. Dekić - Vesti

Uvrede za dobrodošlicu

Tanjug
Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić

Ovaj susret, međutim, hrvatska opozicija vidi kao "igrokaz" dvoje državnika i pokušaj prikupljanja političkih poena.

Vučića će, prema navodima tamošnjih medija, čuvati nekoliko stotina ljudi, policajaci u uniformi i civilu, pripadnici svih bezbednosnih službi, snajperisti, interventna jedinica, detektivi u civilu, a navodno je spremno blindirano vozilo i tim Hitne pomoći sa zalihom Vučićeve krvne grupe.

Stefanović: Daleko bilo

Ministar policije Nebojša Stefanović je začuđen ne samo "atmosferom koja se stvara" u Hrvatskoj već i što će okupljanja biti tamo gde je Vučić.
- To je kao da prizivate da se neko čudo desi, daleko bilo - ističe on.
Pripadnici nekih ekstremnih navijačkih grupa bi, prema procenama koje objavljuje "Jutarnji list", mogli ovu priliku da iskoriste za paljenje srpskih zastava. Policija, inače, proverava sve koji su učestvovali u sličnim incidentima i nadzire komunikaciju na društvenim mrežama.

Zbog najavljenih demonstracija na Trgu svetog Marka, vršene su provere svih koji bi mogli da ugroze bezbednost srpskog predsednika, a još se ne zna hoće li policija zabraniti ta okupljanja.

Toliko bezbednosnih mera i ljudi nije dovoljno, ne samo ministru odbrane Aleksandru Vulinu, već i policije Nebojši Stefanoviću.

Vulin je istakao da "Vučić ne treba da ide u Zagreb" i uz ocenu da je mržnja koja tamo Vučića čeka "crna mrlja na obrazu Hrvatske", naveo da su taj linč i hajka nezabeleženi.

- Pozovete u posetu predsednika, pa mu organizujete proteste i dočekujete ga uvredama i nemogućim zahtevima - kazao je Vulin.

Nadovezao se Stefanović, koji posetu vidi kao rizičnu, a objavljivanje Vučićeve trase neuobičajenim.

Ukazao i da se u Zagrebu "inspirišu netrpeljivost i mržnja" i stvara "užasna" atmosfera samo zato što je Vučić rekao "da ne bi savetovao da ratna odšteta bude tema".

- Zbog jedne rečenice ga proglašavaju četnikom, iako četnik nikad nije bio i zločincem, a nije počinio nikakav zločin - kaže Stefanović.

Međutim, u kabinetu predsednice Hrvatske tvrde da braniteljska udruženja, podržavaju susret, iako su neka od njih najavila protest.





 

2024 © - Vesti online