Sreda 14.02.2018.
00:08
J. L. Petković - Vesti

Tači se oprostio od Severa?

EPA//Valdrin Xhemaj
Hašim Tači

Direktor portala Berat Buzala napisao je da bi se takav scenario primenio samo na promenu granica Kosova:

- Predsednik Tači, premijer Rama i predsednik BDI Ali Ahmeti, razgovarali su u Tirani o podeli Kosova, za crtanje granica na Balkanu, kao i sličnim idiotlucima. Takva stvar, takav scenario neće promeniti granice nijedne države, nego granice Kosova.

Gazeta ekspres kaže da kosovsko predsedništvo nije moglo da potvrdi gde je Tači bio u nedelju, a podseća i na nedavne izjave ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina. Na devetoj sesiji unutrašnjeg dijaloga o Kosovu Vulin je rekao da se "trajno i sigurno razgraničenje između Srba i Albanaca mora uspostaviti na prostoru Kosova i Metohije, ali proces razgraničenja i proces političkog završetka ne može da se okonča bez da sve nije ispunjeno, dogovoreno i završeno".

Arifi: Zlonamerna ideja

Vlada Kosova kaže da je svaka ideja o podeli zlonamerna.

- Razumemo ideje Beograda. U poslednjih 20 godina nisu imali nijednu dobru ideju o regionu, takva je i ova poslednja o razmeni teritorija. Ako žele da dele Srbiju, to je onda njihov problem, ali Kosovo nema teritorije niti da daje niti da je razmenjuje - izjavio je šef pregovaračke delegacije Kosova Avni Arifi.

Takođe je i izjavio da je "nesporno" to da je "prava adresa za rešavanje istorijskog sukoba dve nacije - Tirana, a ne Priština".

Svojevremeno ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je ocenio da je razgraničenje na ono "što je srpsko i što je albansko", "jedino moguće trajno kompromisno rešenje" u predstojećem dijalogu o KiM. Ipak, on je više puta podvukao da pri tome ne misli na podelu.

Nakon sastanka sa austrijskim vicekancelarom Hajnc-Kristijanom Štraheom, ministar spoljnih poslova Srbije je izjavio da pitanje Kosova nije završeno, već da je za njegovo rešenje potreban dijalog Beograda i Prištine. Dačić se Štraheu zahvalio što nije promenio stav prema Srbiji kada je došao na vlast i zbog razumevanja stavova Srbije.

On je kazao da bi vlasti u Prištini trebalo da se zapitaju koliko će im decenija trebati da verifikuju nezavisnost. Austrijski vicekancelar je izjavio da problem sa Kosovom nije dugoročno rešen i da je potrebno da Beograd i Priština nađu kompromis kojim bi se uvažile i potrebe Srba. On je rekao da "ništa ne može da funkcioniše jednostrano".

Knajsel: Priznanje nepovratno

Ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsel istakla je da je priznanje nezavisnosti Kosova od strane zvaničnog Beča nepovratno.

Ona je, u reakciji na navodne izjave vicekancelara Hajnc-Kristijana Štrahea, koji boravi u Beogradu, istakla da se radi o nepovratnoj činjenici i da se to ne može promeniti. Istovremeno je Knajsel, u izjavi agenciji APA, rekla da međunarodni status Kosova u okviru EU nije u potpunosti rešen. Podsetila je da i 10 godina od jednostranog proglašenja pet od 28 članica EU nije priznalo Kosovo.
                                                                                                                    Z. M.

2024 © - Vesti online