Sreda 14.02.2018.
00:48
N. P. - Vesti

Ko ne radi, više zaradi?!

Reuters
Foto: Ilustracija

Nemački sistem poreske i socijalne politike raznih davanja koja se odbijaju od bruto plate je veoma komplikovan, pa se često u praksi dešava da veća bruto zarada na kraju vodi do manjeg neto primanja.

Primera radi, ako radnik koji prima socijalnu pomoć počne da zarađuje višu neto platu automatski mu se smanjuje udeo koji dobija od države. Takva praksa posebno opterećuje porodice s decom, jer kad im se smanji dodatak kojim podmiruju troškove kirije i za 50 odsto umanji novac za podizanje dece, dođu u situaciju da na kraju meseca u džepu imaju manje novca nego da se uopšte nisu trudili da nešto rade i zarade!

Zato se istraživači iz Nirnberga zalažu da se na ovom polju sprovede temeljna reforma, ali su u isto vreme skeptični da će do toga ubrzo doći. Kao jedno od brzih rešenja predlažu manje odbitke od bruto zarade za one sa manjim primanjima.

U suprotnom i dalje će se dešavati ono što je vrlo često praksa: oni koji dobijaju socijalnu pomoć (Harc 4) i dalje će od nje isključivo živeti, jer im se jednostavno - ne isplati da rade!

2024 © - Vesti online