Sreda 14.02.2018.
02:00
Ž. Marković - Vesti

Srpska reč vredi blaga

Ž. Marković
Slobodan Pecelj, Violeta Aleksić, Mirijana Marković (stoji) i Milisav Đurić

Božica - Boba Nedeljković je na početku otpevala srpsku himnu "Bože pravde", a potom se sa nekoliko pesama predstavila autorka. Nakon toga su nastupali članovi Udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj koji su kazivali po jednu svoju pesmu i gitarista Dejan Zorić koji je otpevao nekoliko srpskih pesama, a Božica - Boba Nedeljković, pored pesama izvela je i monolog iz života. Promocija knjige Mirijane Marković je završena pesmom "Ovo je Srbija" koju su svi zajedno otpevali.

- Sinoć sam promovisala knjigu i u Svetouspenskom hramu i drago mi je što su se u ovom prostoru knjižare okupili i naši pisci koji stvaraju u Švajcarskoj. Poseban osećaj je što se ovde neguje srpski jezik, neguje srpska reč i što pisci ne zaboravljaju svoj jezik - izjavila je Mirijana.

- Ovo je lep kulturan spoj između nas iz rasejanja i matice. Večeras bih posebno pozdravio našu dragu gošću Mirijanu Marković - kaže Milisav Đurić, predsednik Udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj.

Neumorni stvaralac

Objavila je devet knjiga poezije i dva romana. Autor brojnih recenzija poznatih pisaca zastupljena je u više književnih časopisa antologije poezije u Srbiji, RS, Francuskoj, Indiji, Turskoj. Učestvovala je na festivalu poezije u Indiji i Istanbulu.

Predsednik je književne zajednice Sremska Mitrovica, član UO književnika Vojvodine i član Udruženja književnika Srbije. Poezija joj je prevedena na nemački, turski, engleski, švedski, francuski, bugarski, japanski, rusinski, portugalski, bengalski, romski i urdu jezik.

Promociju je profesionalno vodila Violeta Aleksić, član Udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj. Na promociji su bili prisutni članovi Udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj, predsednik Milisav Đurić, Slobodan Pecelj, potpredsednik Kulturnog udruženja Prosvjeta takođe iz Ciriha, predsednica Vesna Kravar-Mirković i potpredsednica Olga Jovanović ispred Udruženja žena "Draginja - Draga Ljočić" u Švajcarskoj, Rada Vujinović ispred Udruženja privrednika u Švajcarskoj, gitarista i glumac Dejan Zorić i solistkinja etno-pesama i glumica Božica - Boba Nedeljković.

Mirijana Marković je diplomirala na filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a na fakultetu političkih nauka u Beogradu specijalizirala. Režirala je brojne pozorišne predstave, uvela fakultativnu nastavu na romskom jeziku 2001. u školi "Dobrosav Radosavljević Narod" u Mačvanskoj Mitrovici u kojoj je bila direktor, a nastava se i danas izvodi.

2024 © - Vesti online