Sreda 14.02.2018.
03:00
M. Stanković - Vesti

Virtuoz na klaviru

M. Stanković
Gazi stazom uspeha: Žaklina Stanković

Njen nastup je ispraćen aplauzima, a u publici je bilo i nekoliko zemljaka koji su našu pijanistkinju želeli i lično da pozdrave. Bili su tu supružnici Danijela i Slobodan Marković i njihov prijatelj, prezimenjak, Borislav Marković.

Mlada umetnica je tada objasnila:

- Bez obzira kakav će biti plasman ovaj nastup je za mene od velike važnosti, jer tokom studija nisam imala vremena da se pripremam za takmičenja. Dok sam bila mlađa postigla sam zapažene uspehe.

Na gradskom takmičenju u Diseldorfu sam osvajala prva mesta, a na pokrajinskim u Severnoj Rajni i Vestfaliji tri puta sam osvojila drugo mesto. U prethodnih nekoliko godina sam se pojavila samo na prestižnom takmičenju u Rumuniji "Dinu Lipati" i to je zaista bilo veliko iskustvo.

Muzički koreni

Ova mlada pijanistkinja potiče iz porodice koja je muzički nadarena. Mama Svetlana je svirala klavir i vežbala solo pevanje, mada je sada posvećena drugim poslovima, deda Miroljub Stanković je bio violinista, a deda Živan Kostić je svirao harmoniku.

Njen brat Bojan (26) svira violinu i završio je bečelor za muziku i medije, a najveća mu je želja da svira u orkestru. Otac Boško ne svira nijedan instrument, ali ume da uživa u muzici, i u svemu podržava svoju decu.

Žaklinina porodica je poreklom iz Beograda, a ona je rođena u Diseldorfu 1996. gde je završila redovno školovanje i položila maturu, a uporedo s redovnim školovanjem je završila i muzičko obrazovanje. Osnovno klavirsko obrazovanje je stekla u muzičkoj školi "Klara Šuman", a zatim se kroz projekat "Šuman junior" na visokoj školi "Robert Šuman" pripremala za studije klavira koje je upisala u Esenu. Ove godine ona svoje četvorogodišnje studije privodi kraju, ali planira da nastavi školovanje na master studijama u Lajpcigu.

- Moj profesor Matias Sakel je svoje obrazovanje stekao u Lajpcigu i dobro sam upoznata da mi se tamo otvaraju veće mogućnosti - rekla je Žaklina.

2024 © - Vesti online