Ponedeljak 19.02.2018.
21:06
Vestionline, Sputnjik

"Rusija je bila jedina velika sila koja je uvek pomagala Srbiji"

Epa/ Maxim Shipenkov
Rusija i Srbija uvek jedna uz drugu: Sergej Lavrov

- Promene koje su se desile u Evropi i svetu u protekle dve decenije ne mogu da se ne odraze na naše zemlje. Ono što se nikada ne menja je spremnost da pomognemo jedno drugom, naše iskreno osećanje međusobnog saosećanja i poštovanja. Danas naše države su pred novim zadacima i razumemo i poštujemo međusobne interese. Cenimo naše strateško partnerstvo i uveren sam da ćemo ga dalje razvijati u ime dobrobiti naših naroda - poručio je Lavrov, prenosi  TASS.

Ambasador Srbije u Rusiji, Slavenko Terzić, rekao je da je Rusija jedina velika sila koja vekovima podržava srpsku borbu za ujedinjenjem i slobodom.

- Obeležavajući jubilej naših diplomatskih odnosa, ne gubimo iz vida činjenicu da odnosi dve države i dva naroda sežu u rani srednji vek. Rusija je bila jedina velika sila koja je tokom proteklih vekova, ne samo diplomatski nego i na druge načine, brigom o sudbini srpskih crkava i manastira, srpskih škola, slanjem ikona, sasuda, knjiga, odeždi i drugih nužnih stvari, pomagala borbu Srba za oslobođenje i ujedinjenje. I Srbi su, s druge strane, dali svoj doprinos veličini i moći Ruske imperije - od Svetog Save Kripeckog i Pahomija Srbina sredinom 15. veka, preko grofa Save Lukića Vladislavića Raguzinskog, do brojnih poznatih srpskih familija koje su ostavile dubok trag u istoriji ruskog društva - rekao je Terzić.

2024 © - Vesti online