Četvrtak 01.03.2018.
00:44
Z. Marjanović - Vesti

Obnovljen zapušteni izvor: Žeđ gasio i Karađorđe

Z. Marjanović
Pola godine radio: Nemanja Janković

Pre više od 200 godina na glasu po hladnoj i pitkoj vodi bio je i Savin izvor sa česmom u selu Mitrovčić koje se nalazi na putu od Topole prema Aranđelovcu pored kojeg je često zastajao i gasio žeđ vožd Karađorđe sa svojim ustanicima.

- Voda nije dobila ime po Svetom Savi, kako su izvori obično dobijali nazive, već po nekom meštaninu Savi na čijem se imanju pojavio izvor čiste pitke vode, a nakon toga je sa svoje trinaestoro dece ozidao i česmu. Voda je bila na glasu, a sa česme je Sava zalivao i svoje bašte i tako prehranjivao brojnu čeljad, ali vremena su se promenila. Od Savine porodice više nema nikog, a i česma je doživela tužnu sudbinu jer je vremenom postala pravo smetlište jer su i putnici za sobom ostavljali mnogo otpada zbog čega su ljudi počeli da izbegavaju česmu i ona je bila potpuno zapuštena i prepuštena zaboravu - kažu za "Vesti" meštani Mitrovčića.

U planu sadnja cveća

Ostalo je još da oko česme posadim cveće i da postavim korpe za odlaganje smeća i time će moj posao biti definitivno završen - ističe Nemanja koji je vratio stari sjaj i slavu Savine česme pored koje posle mnogo vremena ponovo svraćaju i slučajni prolaznici i namernici.

Za mnoge je voda sa Savinog izvora bila zauvek izgubljena, ali ne i za mladog Nemanju Jankovića iz ovog sela koji je, shvatajući da je naše vreme, zapravo, vreme borbe za vodu, odlučio da povrati nekadašnje dobro ime vode sa izvora i česme stare preko dva veka.

Z. Marjanović

- Još od detinjstva sam imao želju da izvoru i česmi povratim dobro ime, ali tek pre nekoliko godina, onda kada su počele velike suše i u našim krajevima i kada su počeli da presušuju izvori, bio sam spreman da otpočnem čišćenje izvora. Poslove oko uređenja izvora i česme sam počeo pre četiri godine i to sam jer moje komšije i nisu imale baš poverenje u to što radim, ali vremenom se i to promenilo. Danima sam sakupljao otpad, u tome mi je pomoglo nekoliko mojih drugara, a onda, kada je rezultat bio već vidljiv, uključila se i mesna zajednica tako što su mi obezbedili betonske propusne cevi i skip koji je odradio veliki deo posla. I tako, posle skoro pola decenije rada uradio sam izvor, dezinfikovao sam rezervoar za vodu, uredio česmu i posao polako privodim kraju - objašnjava mladi Nemanja koji ima želju da ono što on radi bude primer i drugim mladim ljudima u Srbiji ubeđen da će voda u budućnosti predstaavljati pravo blago.
Posao koji je uradio Nemanja Janković bio je težak, ali na kraju je ostalo da dobije i pravu naučnu potvrdu da je bio u pravu kada je rešio da vrati život Savinoj česmi.

- Na kraju, a od toga sam najviše strepeo, vodu sa česme sam poslao na hemijsku analizu koja je pokazala da je voda sa ovog izvora po sastavu i kvalitetu u rangu voda koje se flaširaju i prodaju u prodavnicama u Srbiji. Kada sam pročitao analizu bio sam presrećan jer je to parče papira značilo da moj trud nije bio uzaludan.

2024 © - Vesti online