Četvrtak 22.03.2018.
20:12
Ž. Marković - Vesti

Stihovi iz dva srca i četiri ruke

Erdbob Mickey
Veče puno emocija: Okupljeni u konzulatu u Cirihu

Ovo nije bilo obično veče, prvo po tome što su majka i ćerka autori jedne knjige, što se retko dešava. Pisale su jedna s jedne, a druga s druga strane korica da bi se srele negde na sredini. Drugo, nije promovisana samo pisana reč, već na prvom mestu prijateljstvo i porodica, mostovi između matice i dijaspore, a sve to krunisano je pored poezije i muzikom.

Miroslava i Tanja Radojević su predstavile i druge svoje radove i izazvale neverovatnu emociju svih prisutnih.

Promocija i u Dibendorfu

Dan posle promocije u Cirihu, u stihovima majke i ćerke uživala je i brojna publika u Srpskom kulturnom društvu u Dibendorfu. Specijalno za ovu priliku iz Strazbura doputovao je i istaknuti pisac i romolog Neziri Nedžmedin sa porodicom. Kolege pisci iz Udruženja srpskih pisaca podržali su autorke svojim dolaskom. Muzičkim tonovima veče su obojili divni vokali Danijela Bjelica, Božica - Boba Nedeljković i Dejan Zorić.

Divno veče svojim čarobnim vokalima i muzičkim tonovima ulepšali su Danijela Bjelica, sopran, Božica - Boba Nedeljković, etno-izvođač i Dejan Zorić, akustičar i glumac. S njima je publika pevala uglas, a spontanost i prisna atmosfera dugo će se pamtiti.
Promocija je trajala oko dva sata, program je vodila Violeta Aleksić. Dugo posle završetka programa nikome se nije išlo kući, a gosti su na promociju došli iz više mesta, dvoje čak iz Beograda. Filolog Tanja Janković je svojim rečima o radu ove dve sjajne poetese dirnula sve prisutne do suza, a Karlo Astrahan, urednik biblioteke "Milutin Bojić" iz Beograda, analizirao je pesme ove dve književnice i takođe rasplakao publiku. Astrahan je generalnom konzulu Jeremiću dodelio člansku karticu biblioteke "Milutin Bojić" i nekoliko knjiga.

Kuća puna poezije

Miroslava - Mira Radojević je od 1990. godine u Švajcarskoj, a kada je 2010. godine kao medicinski radnik otišla u penziju počela je da piše poeziju i prozu. Svoje radove je objavljivala u zbornicima Udruženja srpskih pisaca Švajcarske i drugim zbornicima. Član je više književnih udruženja u dijaspori i Srbiji.

Tanja Radojević je još kao gimnazijalka kao gost Udruženja srpskih pisaca Švajcarske svoje radove objavila u zbornicima "Zaveštanja 2014" i "Zaveštanja 2015". Bavi se slikarstvom i fotografijom. Član je Udruženja slikara Švajcarske "Uroš Predić", predsednik je Srpskog kulturnog društva u Cirihu, angažovana je u Srpskom kulturnom savezu Švajcarske, Udruženju srpskih privrednika u Švajcarskoj i Udruženju srpsko-švajcarskog prijateljstva "Arčibald Rajs".

2024 © - Vesti online