Nedelja 15.04.2018.
12:16
aljazeera.net

Kako će Rusija odgovoriti na američke udare u Siriji?

pixabay.com
Ruski vojni avion Su-35 (Foto: Ilustracija)

"Dugotrajna kopnena operacija - malo verovatna"

Rusija je dugo pretila SAD "ozbiljnim posledicama" u slučaju raketnog napada protiv sirijskog režima zbog navodnog hemijskog napada u gradu koji je pod kontrolom pobunjenika Dumi.

Govoreći posle subotnjeg napada američkih, britanskih i francuskih snaga na Siriju, Anatolij Antonov, ruski ambasador u Vašingtonu, rekao je da takve akcije neće ostati bez posledica.

Lorens Korb, nekadašnji pomoćnik američkog ministra odbrane, kazao je za Al Džaziru da će ruska reakcija najverovatnije biti ograničena na javne osude, jer Pentagon nije ciljao ruske vojne pozicije.

Prvi sati nakon napada su ukazivali na to da će Moskva upravo krenuti tim putem. Ruski predsednik Vladimir Putin osudio je vazdušni napad u saopštenju koje je objavljeno na internetskoj stranici Kremlja, ne najavljujući bilo kakve planove osvete.

Fuad Šahbazov, bezbednosni i vojni ekspert za Rusiju i Bliski istok sa sedištem u Azerbejdžanu, kaže da je malo verovatno da će se Moskva ograničiti samo na antiameričku retoriku.

- Odgovor Rusije će uključivati raketne napade protiv opozicionih snaga i vojnih pozicija američkih specijalnih snaga. Dugotrajna kopnena operacija protiv pobunjenika manje je verovatna - rekao je on.

"Zapad će predati Siriju Putinu"

Ruski politički analitičar i nekadašnji član Putinove stranke Ujedinjena Rusija Sergej Markov je rekao da ta zemlja raketni napad SAD i njihovih britanskih i francuskih saveznika vidi kao odgovor Zapada na rastuću ulogu Rusije u svetu.

- Napad je prvenstveno izveden zbog rastuće uloge Rusije u svetu. Vojno, to je napad protiv Sirije, ali politički je to napad protiv Rusije. Rusija je upozorena na napad. Teritorije gde se nalaze ruske vojne baze nisu dotaknute. To znači da SAD, Britanija i Francuska pokušavaju izbeći vojnu konfrontaciju sa Rusijom u Siriji. To je dobro - istakao je Markov.

Dodao je da Moskva nije ni trebalo vojno da odgovori na napad jer su američki udari bili toliko neuspešni da je to bio “zvuk zatvaranja vrata Amerikanaca koji napuštaju Siriju“.

- Uskoro ćete u zapadnim medijima čitati kako je Zapad predao Siriju Putinu i da ne može ništa uraditi protiv Asada, nego može samo izvoditi simbolične napade kako bi spasio svoj obraz - tvrdi Markov.

2024 © - Vesti online