Ponedeljak 16.04.2018.
15:42
b92.net

"Prva dama pakla": Ko je Asma al Asad?

instagram.com/asmaalassad/
Bašar i Alma al Asad

Ovako izgleda život porodice Asad u zemlji u kojoj već poslednjih sedam godina vlada građanski rat. Bračni par i njihovo troje dece i dalje žive bogato kao i pre početka rata, ako je sudeći po Instagramu prve dame Asme al Asad. 

Asadova supruga, koja nosi nadimak i "Prva dama pakla" rođena je u Britaniji, a na Instagramu je prati 230 hiljada pratilaca. Sudeći po slikama ne bi se reklo ni da živi u Siriji. 

Kada se Asma Akras udala za Bašara al Asada 2000. godine svet ju je obožavao. Dala je Siriji novo svetlo, a narod ju je prozvao princezom Dajanom sa Istoka.

instagram.com/asmaalassad/

Međutim, mišljenje o prvoj dami počelo je da se menja 2012. godine kada su u Wikileaks dokumentima objavljeni mejlovi koji pokazuju da je dala 350 hiljada dolara za 130 novih komada nameštaja u trenutku kada je već uveliko godinu dana buktao krvavi civilni rat u njenoj zemlji. 

U mejlovima je otkriveno da je takođe pazarila par cipela sa kristalnim štiklama vrednosti 7.000 dolara, kao i da je tražila da se roba pošalje u Dubai kako bi izbegla sankcije.

Procenjuje se da je ultra-moderna predsednička palata, izgrađena 1979. pod dizajnerskom palicom japanskog arhitekte Kenza Tangesa, koštala preko milijardu dolara. U prilog tome, jedan članak iz 1989. godine tvrdio je da je samo jedna soba opremljena sa 125 hiljada mermernih pločica čija je cena iznosila 10,6 miliona dolara.

Asadova supruga rođena je 1975. godine u Londonu, od roditelja sunitskih muslimana, poreklom iz Homsa. 

instagram.com/asmaalassad/



Završila je "Queen’s" koledž kao diplomirani inženjer računarstva i francuske književnosti, Asma se pridružila bankarskoj industriji i radila u Dojče banci kao analitičar za hedge fondove.

Za Asada se udala na "tajnom“ venčanju 2000. godine kada je on imao 35, a ona 25 godina. Zajedno imaju troje dece.

2024 © - Vesti online