Sreda 25.04.2018.
12:30
K. M.

Meko perje za udavače

K.M.
Riznica: Prikaz narodnih običaja

Manifestacija puna narodnih običaja, pesme i igre održana je u prepunoj sali crkve Sveti velikomučenik Georgije. Seniori "Morave" pokazali su kako su u stara vremena, a možda i sada, u ponekim delovima Slavonije, Banije, Like, Dalmacije Vojvodine i Srbije, majke tokom godine za svoje kćerke buduće udavače sakupljale guščje perje, koje se u zimskim večerima čijalo.

Njim su punjene perjanice, jastuci i jorgani. Devojke bi taj vredan miraz odnosile u svoj novi dom.

- Seniorsko folklorno društvo "Morava" broji 25 članova, a naše probe su svakog četvrtka. Pokušavamo da od zaborava sačuvamo naše običaje, pesmu i kulturu. Posebno se trudimo da naša deca, naši unuci, makar na ovaj način vide i osete kako se nekada živelo - rekla je Rada Ovuka u ime članova folklornog društva.

U osmišljenom programu posetiocima je prikazano i kako se prela vuna na večernjim prelima uz pesmu i druženje. Publika je dugim aplauzima pokazala i običaj koji je odavno nestao dolaskom električnih mašina za pranje veša.

Članice društva prikazale su kako se po potocima i rekama prao veš bez savremenih praškova, izbeljivača i omekšivača tako neophodnih današnjim domaćicama da ne bi mogle život bez toga da zamisle.

Organizator večeri, ali i autor specijalnih muzičkih kompozicija uz koje su prikazani običaji bio je Milan Bajčetić. U programu su učestvovali i mlađi ansambli "Morave".

Gošća iz otadžbine

Bina je bila specijalno dekorisana lampama, fenjerima, ćilimima, a napravljen je i improvizovan bunar kako bi posetioce vratili u stara vremena. Za muzički deo programa bio je zadužen Simo bend, a njima se pridružila i nišlijka Stanislava Petrović koja ovih dana boravi kod rođaka u Melburnu. Gošća iz Srbije prošlogodišnja je finalistkinja takmičenja Frakofonije i pobrala je ovacije prisutnih izvođenjem starih narodnih pesama iz niškog kraja.


 

2024 © - Vesti online