Četvrtak 17.05.2018.
00:08
D. Dekić - Vesti

Marš protiv GMO: Ne damo da nas truju!

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Narodni poslanik i poljoprivredni stručnjak Miladin Ševarlić otkriva za "Vesti" da je nezvanično čuo kako Vlada Srbije sprema izmene kojim bi dozvolila promet GMO i to po hitnom postupku, bez javne rasprave. To bi, kaže, značilo predaju srpskog tržišta uvozničkom lobiju ali, kako ističe, protivnici ulaska GMO neće se predati već će sakupiti neophodnih 100.000 potpisa i organizovati referendum o tom pitanju.

- Protiv GMO su se prvi put u istoriji Srbije izjasnili odbornici u skupštinama 136 od 169 gradova i opština, odnosno 80,5 odsto lokalnih samouprava i jednoglasno usvojili Deklaraciju protiv uvoza, uzgoja, prerade i prometa GMO i proizvoda od GMO - kaže ovaj stručnjak.

Ševarlić je, upitan da li vlast žuri sa usvajanjem zakona o GMO radi ulaska u Svetsku trgovinsku organizaciju, odgovorio da ne vidi razlog da Srbija bude njen deo, jer nema izvoz finalnih industrijskih proizvoda, a da bi izvozila poljoprivredne mora da ima deset puta veću proizvodnju.

Vezane ruke proizvođačima

- Govorkalo se da je pola Mačve sadilo GMO, pa je inspekcija spaljivala , pa da se modifikovanom hranom hrane domaće životinje, ali je ovo polje dosta neistraženo kod nas, pa se sve svelo na te priče - kaže Čabradi i dodaje da je njegovoj stranci važno da se GMO semena ne pojave u Srbiji, jer poljoprivrednik koji se veže za njih, može ubuduće samo isto seme da kupuje i proizvodi.

- Dozvoljavanje proizvodnje i prometa GMO je u interesu kompanija i uvozničkih lobija, a oni koji su ilegalno sadili u stvari su trojanski konji u srpskoj poljoprivredi. Njih kompanije i uvoznički lobi GMO sada ne tuže zbog te ilegalne proizvodnje, ali kada se ona legalizuje izmenama zakona, doći će i tražiti sporazumno rešenje kojim će ti srpski poljoprivrednici moći da gaje samo vrlo štetne modifikovane proizvode - objasnio je ovaj stručnjak.

Ukazao je i da će šteta biti naneta i u vidu prekida izvoza semena iz Srbije koje nije GMO i zatražio od onih koji vode Srbiju da objasne građanima zašto ćute o ovome i da li je reč o korupciji. On za subotu najavljuje tradicionalni javni skup "Za Srbiju bez GMO, Marš protiv Monsanta" kojim se skreće pažnja na ovu važnu tematiku, a istovremeno će se održati u Beogradu u okviru planetarnog Marša protiv Monsanta.

Kao droga

Miladin Ševarlić je, upitan za obrazloženje dela javnosti da će novi zakon propisati da na proizvodu bude navedeno da li je reč o GMO hrani, što sada nije slučaj, odgovorio da je to "prazna priča".

- Da pitam njih da li je bolja zabrana droge ili normalna prodaja, s tim što će na njoj pisati da je to narkotik - uzvratio je ovaj borac protiv GMO.

- Početna poruka je da ne želimo GMO na našoj teritoriji, a završna da sačuvamo zemlju naših predaka našoj deci bez GMO - kaže Ševarlić.

Istog dana će, odvojenim performansom i Zelena stranka izaći na ulice da iskaže svoj glas protiv GMO. Poslanik i lider te stranke Goran Čabradi najavio je za "Vesti" da će na sledećoj sednici Skupštine Srbije podneti svoj predlog zakona o GMO u korist zdravlja stanovništva.

Podseća i da je Zelena stranka podnela parlamentu Deklaraciju o zabrani gajenja, uvoza i prometa genetski modifikovanih kultura kojom se, između ostalog, traži da Skupština Srbije izuzme celokupnu teritoriju od gajenja GMO, da poštuje postojeći zakon iz 2009, kao i da se obavezuje na referendumsku narodnu volju o ovom pitanju.

2024 © - Vesti online