Sreda 30.05.2018.
22:05
Vestionline, Tanjug

"Niko ne želi veliku Albaniju, ali može da je prizove"

A. Čukić
Foto: Arhiva

Rama je, na prezentaciji knjige "Nova država - moderni državnik Hašim Tači", rekao da je vreme da svi shvate da ne postoji nikakav drugi plan Albanaca nego da i Albanija i Kosovo uđu u Evropsku uniju.

- Ne znam ni među najvećim nacionalistima da je neko zagovarao veliku Albaniju. To je korišćeno kao opravdanje za etničko čišćenje - tvrdi albanski premijer.

On je izrazio zadovoljstvo što vidi pozitivan razvoj u odnosu Albanije sa Srbijom.


- Mi imamo dobre odnose sa Srbijom, a Kosovo ne tako dobre, ali to je normalno - ukazao je on.

Rama, takođe, tvdi da je Kosovo postalo bezbedno mesto za Srbe.

U svom obraćanju prisutnima u Diplomatskoj akademiji u Beču, on je ukazao da je veliki problem nemogućnost slobodnog putovanja.

- Na Kosovu su vlasti izložene velikim izazovima, jer kako objasniti ljudima da su mogli slobodno da putuju za vreme Tita, pa čak i Miloševića, to jest pod diktatorima, a sada ne mogu - ukazao je Rama.

Kada je reč o EU, od koje traži otvaranje pregovora sa Albanijom, Rama je rekao da ne preti više nego što čini predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

- Nikada nisam rekoa da treba integrisati Zapadni Balkan u EU jer u suprotnom može doći do novog rata. Ja mislim da je to malo preterano, ali je neophodna evropska perspektiva našem regionu - zaključio je on. 

Predstavljanje knjige je najavljeno pompeznim saopštenjem koje se završava tvrdnjom da je knjiga "priča o retkom uspehu zapadne vojne intervencije i prvoj biografiji novog predsednika Kosova, najmlađe evropske države "Na prezentaciji su govorili su sam Tači, zatim, Albert Roan, bivši učesnik u pregovorima o statusu Kosova i Metohije i nekadašnji generalni sekretar austrijskog ministarstva za spoljne poslove, Volfgang Petrič, bivši izaslanik EU za Kosovo i Metohiju.

U Diplomatskoj akademiji u Beču je, u organizaciji Austrijskog instituta za evropske i bezbednosne politike i Instituta dunavskog regiona i centralne Evrope (IDM) predstavljena knjiga britanske novinarke Suzi Džeger o Hašmu Tačiju.

Na ovu najavu mnogi su reagovali podsećanjem da je agresija NATO na Srbiju (SRJ) 1999. godine izvršena u savezu sa terorističkom OVK, čiji je jedan od lidera bio upravo Hašim Tači. 

Protivnici priznanja jednostrane proglašene nezavisnosti Kosova, zbog toga, vide knjigu kao propagandu NATO i savezništva sa terorističkom OVK.
 

2024 © - Vesti online