Subota 06.10.2018.
20:04
Danas

"Od velikih sila zavisi ostvarenje velike albanske ideje"

EPA/Malton Dibra
Foto: Ilustracija

"Postoji vrlo jasan italijanski interes"

On je nedavno bio gost Balkanološkog instituta SANU kao jedan od učesnika međunarodnog skupa "Kraj Velikog rata na Balkanu 1919-1923", a za Danas je između ostalog govorio o grčkim iskustvima razmene stanovništva sa Turskom posle Prvog svetskog rata i aktuelnim idejama o novim razgraničavanjima na Balkanu.

- Izgleda da smo danas svedoci pokušaja ostvarenja velike albanske ideje. Videćemo šta će to doneti. Ali, to zavisi od uloge koju će u tom procesu imati velike sile. Što se tiče Albanije, tu postoji vrlo jasan italijanski interes - Italijani žele da kontrolišu obe obale Otrantskog tesnaca. Postoji grčki interes koji je prevashodno vezan za postojanje grčke manjine na jugu Albanije, koja je bila proganjana u vreme komunističke vlasti u Albaniji. Tu je, naravno, i legitiman srpski interes - ističe Murelos.

- Balkan je poznat kao "bure baruta" u Evropi. Ti nemiri i ratovi nisu samo vezani za Veliki rat. Bilo ih je i ranije zbog buđenja nacionalnih pokreta, granica, pomeranja stanovništva. To je period koji počinje 1912. Balkanskim ratom, nastavlja se sa Velikim ratom i završava se promenama i sukobima u Istočnom Mediteranu - dodaje on.

Što što se tiče Grčke i onoga što se dogodilo pre 95 godina - gubitak rata i razmena stanovništva, Murelos kaže da je to drastično uticalo na modernu istoriju Grčke.

"Posledice sukoba Grčke i Turske su ogromne"

- Posledice sukoba između Grčke i Turske su ogromne, prevashodno demografske, jer je milion Grka došlo iz Male Azije u Grčku, kad je cela zemlja imala pet miliona stanovnika. Došli su u trenutku kad je Grčka prošla kroz deset godina ratova, socijalnih nemira, političkih kriza i u vreme kad su se u njoj dešavale ekonomske promene. Grčka je u tom trenutku imala ekonomiju iz 19. veka - objašnjava istoričar i dodaje:

- Tada su Maloazijski Grci većinom naseljeni u Solunskom zaleđu i severoistočnom delu Grčke. Za to postoje dva razloga. To su granične regije Grčke. Prvi razlog je helenizacija tih prostora, drugi razlog je to što se ne mogu sve izbeglice smestiti u velikim gradovima, pa se njihovim prebacivanjem u zaleđe Soluna prema Trakiji doprinelo ekonomskom boljitku i napretku poljoprivrede i ekonomije tih prostora.

- Sporazum između Elefterisa Venizelosa sa Kemalom Ataturkom, rada je bio vrlo loše primljen među tim izgnanicima. Dokaz je prevashodno to što je Venizelos izgubio izbore 1932. i od tada više nije bio u vrhu političkog života u Grčkoj. S druge strane, proganjanje Grka u Turskoj se nastavilo. Sporazum nije važio za Turke u Trakiji i Grke u velikim gradovima poput Carigrada. Rezultat su bila dva pogroma Grka u tim gradovima 1955. i 1964. godine. Grka tamo više nema, dok broj Turaka u Trakiji raste - zaključuje grčki istoričar Janis Murelos.

2024 © - Vesti online