Utorak 29.01.2019.
00:45
Đ. Barović - Vesti

Vlasti Požege popustile posle pisanja "VESTI": Izbeglice pobedile opštinu

Lična arhiva
Mladen Ilić i Đure Terzić

- Zahvaljujući "Vestima" koje su pokrenule čitavu priču, a zatim i Miodragu Linti, predsedniku Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, gradska uprava je pristala da se drastično spuste otkupne cene stanova, koji bi nas prvobitno koštali skuplje nego novogradnja u samom centru Požege - priča Mladen Ilić, jedan od stanara ovog naselja.

Da podsetimo, odlukom republičkog Komesarijata za izbeglice u svim gradovima u Srbiji je u toku proces donošenja novih rešenja o zakupu ili otkupu stanova koje koristi izbeglička populacija. Međutim, cenu su određivale lokalne poreske uprave rukovodeći se isključivo tržišnim cenama.

Tako su izbeglice u Požegi koje žive u stanovima koje je pre 20 godina izgradila jedna švajcarska humanitarna organizacije trebalo da plate 580 evra po kvadratu, mada je cena kvadrata u novogradnji u centru grada niža za čak 130 evra.

- Prevashodno zahvaljujući "Vestima" koje su započele celu akciju, a zatim ličnim angažovanjem Miroslava Linte ta cena je drastično spuštena, pa ćemo stanove moći da otkupljujemo za oko 150 evra po kvadratu, što je suma koju možemo da podnesemo, posebno što će moći da se plaća u ratama - objašnjava Ilić.



 

2024 © - Vesti online