Četvrtak 23.09.2010.
04:12
B92

Srbiji pet međunarodnih aerodroma

Beogradski aerodrom uskoro bi mogao da dobije "konkurenciju"
 

Državni sekretar za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu za infrastrukturu Srbije Miodrag Miljković kaže da su od tih pet aerodroma tri vojna - Batajnica, Lađevci i Ponikve, dok su ostala dva civilna - Bor i Vršac.

Srbija ima dva međunarodna aerodroma - "Nikola Tesla" u Beogradu i niški aerodrom. Master planom razvoja infrastrukture Srbija je definisala da, pored postojanja međunarodnih aerodroma, pet bude u sekundarnoj grupi, odnosno drugoj kategoriji, podsetio je državni sekretar za vazdušni saobraćaj.

Reč je o aerodromima koji u trenucima kada se pojavi nekakav interes, mogu brzo biti pretvoreni u međunarodne, jer imaju uslove za to i ta sekundarna mreža može biti prevedena u prvu jednostavnim investicionim projektima, objasnio je Miljković.

On je podsetio da je Vlada pre nekoliko nedelja donela zaključak o usvajanju investicionog programa za prevođenje aerodroma Lađevci, koji se sada zove aerodrom Morava, iz civilnog u mešoviti aerodrom.Miljković je rekao da bi bilo dobro ukoliko bi naredne godine bio ostvaren civilni let velikog putničkog aviona sa aerodroma u Lađevcima.

Prema njegovim rečima, potrebno je oko 200 miliona evra da bi avioni mogli da sleću i poleću sa aerodroma Lađevci u toku 2011. godine, jer se očekuje proces investicije, izgradnje zgrada, pratećih službi, proširivanja pisti. Sve te investicije sprovode se kroz investicioni program, nacionalni investicioni plan i Ministarstvo odbrane, rekao je Miljković.

2024 © - Vesti online