Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 29.02.2016.
03:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Patrijarh goni popove-lopove

U nameri da zavede red i disciplinu u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, bilo da se radi o episkopima, sveštenicima ili monasima, patrijarh Irinej od dolaska na tron Svetog Save ima pune ruke posla. Kako se iz Crkve obelodanjuju skandali moralne i finansijske prirode, tako patrijarh unazad šest godina "gasi požare".

M. Karović
Kontrola božjih sluga: Patrijarh Irinej

Bilo da se radi o njegovoj Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj, ili dijasporskim episkopijama u kojima je bio ili gde se trenutno nalazi na dužnosti administratora.

A kao predsednik Sinoda i predsedavajući Sabora suočava se sa nagomilanim problemima i u drugim eparhijama SPC.

Medija Centar Beograd
Ogromna šteta za crkvu: Nenad Ilić

- Ogromna šteta misiji i ugledu Crkve dolazi od pojave da su finansije izbile u prvi plan, bilo na nivou ogovaranja sveštenika ili finansijskih skandala koji su medijima postali najzanimljivija dešavanja u Crkvi - smatra đakon Nenad Ilić.

Najnoviji skandal koji je procureo u javnost desio se u beogradskoj crkvi Lazarici čiji je bivši starešina sveštenik Mirko Vidačak "olakšao" crkvenu kasu za 80.000 evra. Patrijarh ga je premestio u selo Višnjicu na periferiji Beograda i naložio da se manjak nadoknadi.

- Nemam reči. Veliku sam nesreću doživeo jer je Božji izaslanik zloupotrebio novac koji su vernici priložili svojoj crkvi - rekao je patrijarh.

Australija "čista"

S obzirom na to da je poslednjih godina patrijarh Irinej odlazeći u neke dijasporske eparhije, poput Kanade i Nemačke, tamo stizao u svojstvu privremenog upravnika nakon što bi Sinod suspendovao nadležnog episkopa, predstojeća patrijarhova poseta Australiji nije tog karaktera.
Za episkopiju australijsko-novozelandsku Sinod nije formirao komisiju radi ispitivanja stanja i materijalnog poslovanja, kao što je bilo u ranijim slučajevima, a čiji zapisnik je prethodio smenama episkopa raško-prizrenskog Artemija, srednjoevropskog Konstantina, mileševskog Filareta i kanadskog Georgija.
- Reč je o prvoj patrijarhovoj arhipastirskoj poseti Australiji gde će boraviti od 2. do 13. marta. Ovo nije prvi put da on tamo odlazi. Dok je bio episkop niški. patrijarh Irinej je 2004. godine bio u pratnji tadašnjeg patrijarha Pavla prilikom njegove posete Eparhiji australijsko-novozelandskoj- podsećaju u Patrijaršiji SPC.

Poglavar SPC je polovinom prošle godine, nakon otkrivenog manjka od 30.000 evra, promenio i kompletnu postavu u Spomen hramu Svetog Save. A početkom 2013. godine tražio je da se u beogradsku Patrijaršiju pozove policija i uhapsi blagajnik Srba Žikić zbog sumnje da je proneverio oko milion evra i da je Crkvu potkradao još od vremena obolelog patrijarha Pavla.

- Finansijske mahinacije nisu dostojne sveštenih lica i Božjih hramova. Još tada sam naložio da se provere sve crkvene finansije, da ubuduće kontrola bude redovna i temeljna - napomenuo je patrijarh Irinej.

Nikanor i Milutin ispali sa spiska

U patrijarhovoj pratnji za posetu Australiji očekuju se mitropolit Amfilohije Radović i đakon Aleksandar Sekulić. Trebalo bi da stignu i episkopi koji su svojevremeno stolovali u Australiji: sremski Vasilije, novogračanički Longin i zapadnoevropski Luka, kao i prota Milun Kostić iz Londona jer je nekad službovao u Melburnu. Očekuje se i dolazak prote Bože Bakajlića iz Beograda, koji je ranije bio starešina crkve u kanadskom Vindzoru. Interesantno je da na ovom spisku nema vladike banatskog Nikanora i valjevskog Milutina, iako su i oni svojevremeno bili episkopi australijsko-novozelandski.

A. Čukić
Najbolje da napusti Kanadu: Bivši episkop Grigorije

U izjavi za "Vesti" poglavar SPC je izrazio nadu da će se stanje u Eparhiji kanadskoj ubrzo normalizovati i da će se "srediti sve što tamo nije bilo dobro".

- U Kanadi sam upoznao veliki broj ljudi koji žele dobro svojoj crkvi. Očekujem da će u maju na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora biti izabran novi episkop SPC za Kanadu. Ja sam prihvatio da privremeno upravljam do dolaska novog episkopa - rekao je patrijarh. Osvrćući se na slučaj bivšeg episkopa Georgija, patrijarh Irinej kaže da bi za njega bilo "najbolje da se vrati u Srbiju".

- Njegovo je pravo da živi gde hoće. On još nije zvanično pozvan da napusti Kanadu, što ne znači da to neće biti učinjeno. SPC ga je poslala u Kanadu i voljom Crkve treba da se vrati. Njegova misija tamo je završena. On će morati da napusti i kuću u kojoj se nalazi, jer je kupljena nelegitimno, prodajom legata koji je darivan Eparhiji. Pošto nije bilo dovoljno novca od te prodaje dodat je deo sredstva iz Eparhije da bi se isplatilo to imanje, a o svemu tome nije bio obavešten Patrijaršijski upravni odbor. Sve je to bilo protivno Ustavu SPC - rekao nam je patrijarh po povratku u Beograd.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.02.2016. 08:26
Ostace bez popova !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online