Utorak 10.10.2017.
16:59
Vestionline, Tanjug

Snažna podrška razvoju privredne saradnje Srbije i Turske

Tanjug
Učesnici Poslovnog foruma Srbija-Turska

Dodaje da je u 2016. naša trgovinska razmena povećana za oko 14 odsto i za osam meseci ove godine isto toliko, ali da uprkos napretku naša saradnja još nije na nivou stvarnih mogućnosti naših privreda. "Naše poslovne zajednice imaju sve preduslove da još više i bolje sarađuju, povezuju nas bilateralni sporazumi dve zemlje, posebno Sporazum o slobodnoj trgovini", rekao je Čadež, otvarajući Poslovni forum Srbija-Turska.

Sa Turskom trenutno posluje 4.050 privrednih subjekata, kaze Čadež i naglašava da samo 140 preduzeća izvozi, oko 187 i uvozi i izvozi, a ostali su čisti uvoznici iz Turske, što smatra treba da se menja zajedničkim radom. 

- Prostor za čvršće ekonomske veze otvara i regionalna saradnja u okviru trilaterale Turska- BiH-Srbija - primećuje, te dodaje da za razvoj privredne saradnje i sklapanje poslovnih parntnerstava imamo snažnu podršku najviših državnih zvaničnika i institucija naših zemalja, a to, navodi, potvrđuje lično angažovanje predsednika Erdogana i Vučića.

On smatra i da će izmene koje će danas biti ozvaničene značajno podstaći rast međusobne razmene, a reč je pre svega o merama za liberalizaciju trgovine i uključenju usluga u režim slobodne trgovine. 

Turski privrednici, naglašava, od nas mogu da računaju na dobre poslovne rezultate i profit i to je ono, smatra Čadež, što treba da bude vodilja, kao i na prednosti koje proizvođačima u Srbiji obezbeđuju sporazumi o slobodnoj trgovini, te bescarinski prolaz na tržište od više od milijardu potrošača.

- Posebno bih istakao pouzdane dobavljače, domaće kompanije koje jačaju svoje kapacitete, unapređuju konkurentnost i usvajaju međunarodne standarde. Duboko sam uveren da se danas otvaraju nove perspektive i novo poglavlje saradnje poslovnih zajednica Srbije i Turske - rekao je predsednik PKS.

Srpska privreda, dodaje, posebno je zainteresovana da što bolje iskoristi mogućnosti koje nudi novi sporazum, da poveća prodaju svojih proizvoda, da uravnoteži razmenu i savlada deficit koji je opterećuje u saradnji sa Turskom, da više kompanija izvozi na tursko tržište.

Čadež je, kaže, ponosan što je danas okupljeno više od 500 turskih i srpskih privrednika iz gotovo 350 kompanija, a oni su se, kako je rekao, tokom dana, uoči foruma, upoznavali, predstavljali projekte i izvozne potencijale, dogovarali nove susrete iz kojih će izrasti novi poslovni aranžmani. 

- Više stotina bilateralnih susreta je održano i oni su poseban kvalitet ovog skupa. Skup služi vama, da napravite nove poslove, stvorite novu vrednost, investirate i profitirate, zaposlite nove ljude - rekao je Čadež.

Kopredsedavajući Srpsko-turskog poslovnog saveta sa turske strane Aleksandar Međedović rekao je da, kada je prvi put bio u Beogradu, 2009, bilo je svega oko 30 ljudi iz poslovnog sveta, te je bio samo jedan let dnevno Beograd- Istanbul, a da sada poatoje dva leta, mada je, smatra i to nedovoljno. 

- Za ulaganje je potrebno vreme, a sada je došlo vreme. Koliko smo na uspešnoj tački, govori i veliki broj poslovnih ljudi. Da pošaljem poruku turskim privrednicima - Srbija vas čeka. Pružam vam podršku i pravo je vreme za nova ulaganja. Beograd je za turski poslovni svet nešto posebno i molim vas da dolazite, ulažete, ovo je najlepše mesto na putu ka Evropi i dosta dobro mesto za vas - rekao je Međedović, koji se forumu obratio i na turskom i na srpskom jeziku.

Nakon poslovnog foruma, predviđeno je i potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Ministarstva privrede i turske kompanije Tajpa tekstil.

2024 © - Vesti online